tirsdag 15. september 2009

De rødgrønne jubler, men flest folk vil ha borgerlig regjering..

Noen innbakte skjevheter i systemet gjør at selv om de rødgrønne egentlig tapte valget så vant de det.. De tapte faktisk med over 49.000 stemmer!

Så sannheten er at over 50% av de som stemmer ønsker IKKE rødgrønn politikk i dette landet!

Slikt er rett og slett IKKE demokratisk og det er absolutt urettferdig.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/valg-2009/artikkel.php?artid=594733
http://www.dagbladet.no/2009/09/15/nyheter/valg_2009/valg09/politikk/innenriks/8134950/

11 kommentarer:

  1. 12.972 stemmer var det vel heller ifølge VG, for det er vel logisk å regne med at partiet Rødts velgere heller vil ha rødtgrønt enn blått.

    Ja, det er merkelig at reglene er slik. Men de fleste av oss vet jo at det er slik systemet er, og da bør man klage før valget, ikke bare dersom man blir misfornøyd med resultatet..

    SvarSlett
  2. Det er svært tankevekkende, og direkte udemokratisk. Overraskende lite fokus på dette forhold i media.

    PS, tungvint fremgangsmåte å legge inn kommentar på siden din.

    SvarSlett
  3. Jeg er av akkurat samme oppfatning. Jeg stemte Høyre. Og Høyre hadde også høy score. Dette er ikke et demokrati, for hadde det vært det hadde FrP og Høyre vært nå og ikke den idiotregjeringen igjen.
    Blargh!

    -Frøya

    SvarSlett
  4. Nå stemmer man ikke på en venstre eller -høyreside, men på enkeltpartier. Så lenge de rødgrønne uansett er den største blokka med samarbeidspartnere er det naturlig at de får styre. Alternativet ville antagelig vært AP alene. Ordninga med ørten partier er egentlig jækla dum, ettersom den eneste virkelig rettferdige løsninga er om et parti alene får over 50%. AP og Høyre burde holde i lange baner, så slipper man alle småpartiene og ytterfløyene.
    Det beste hadde kanskje vært å samles om en politikk mot sentrum. Slik det er nå blir politikken enten hardt venstre eller hardt høyre (mer eller mindre), hvilket medfører at halvparten av befolkninga uansett vil være uenig i 80% av sakene til de styrende partiene.

    SvarSlett
  5. Jeg visste ikke om dette fenomenet foer naa... og jeg blir jaevli snurt om ikke regelrett forbanna!
    Jens og Kristin kan bare toerke av seg det stygge gliset sitt for de har ingen ting der aa gjoere!

    Naa maa jeg og alle andre nordmenn leve som uselvstendige bleieunger i fire aar til.
    Bra Norge!

    SvarSlett
  6. Er helt enig , vi har et stalinistisk valg system som har gagnet venstre sida ved de to siste valgene . Så fakto har vi nå den andre regjeringa som har makta , uten å ha hatt flertall . bare i Norge å gammle cccp det går andt . Skremende

    SvarSlett
  7. Framstilt på din måte er problemet likevel at det norske folk ikke sier HVA de vil ha. De eneste to regjeringsalternativene på borgelig side, H/FrP eller H/KrF/V fikk ikke i nærheten samme oppslutning som de rødgrønne. Så selv om antall stemmer viser en liten overvekt til de borgelige (Vigrid inkludert...) var det likevel en soleklar regjeringsseier til A/SV/SP.

    I ettertid blir det bare tøv å krangle om hvem av de borgelige som gjorde det best. Det blir det samme som å krangle om hvem som kom minst forseint til toget, når ingen likevel nådde fram i tide.

    SvarSlett
  8. Hadde faktiskt ingen aning om att systemet var sånt. För mig låter det som något hämtat från en bananrepublik.
    Synd om norska folket som får sitta med en regering som ej har folkets stöd.

    SvarSlett
  9. Dette er problematisk all den tid at de rødgrønne danner FLERTALLS-regjering selv om de ikke har noes flertallsoppslutning.

    Hadde forsåvidt ikke vært noe problem om de rødgrønne dannet mindretallsregjering dersom ingen større koalisjon klarte å bli enige om regjeringsdannelse.

    Men flertallsregjering på basis av et mindretall av velgerne hører ingen steder hjemme, det skjønner alle og enhver. Så her må valgordningen erstattes.

    SvarSlett
  10. 12.972 eller 1 stemme over så er forsatt de rødgrønne i mindretall.

    De fleste av oss ja, langt ifra alle..

    SvarSlett
  11. Det ble da mye snakk om mangel på demokrati, Stalin og bananrepublikker her... Faktum er at Norge er langt fra det eneste landet som har dette systemet med forholdstallsvalg - altså at antall mandater fra en valgkrets står i forhold til folketallet i kretsen. Siden vi har sperregrense og utjevningsmandat faller mange stemmer på småpartier utenfor. Disse for i praksis ingenting å si for resultatet.

    Valgordningen ble sist oppdatert under Bondevik II (H, V, KrF) og er nok ikke noe sosialistene har "laget". Valgordningen i Norge - forholdstallsvalg - er vanlig i det meste av Europa, bortsett fra Frankrike og Storbritannia.

    At det blir problemer med valgordningen er klart uansett hvilket system man har. I USA (som har et system som ligner på det norske) ble Bush første gang valgt med et mindretall av stemmene. I Storbritannia (som altså ikke har vårt system) kan en representant eller parti vinne med så lite som 20% av stemmene - så lenge ingen andre får flere. I 1974 hadde flertallet i parlamentet fått 226.000 færre stemmer enn motstanderne, i 1997 fikk man flertall med 43,2%.

    Om det er rettferdig kan man vel diskutere til man blir blå. Jeg synes at de som har flest stemmer skulle fått makten, men jeg er usikker på hvor bra det hadde vært for landet som helhet å kun skulle fokusere valgkampen på tettbebygde strøk.

    Om noen ønsker å lese om valgordningen fant jeg et par svært interessante sider som forklarer litt mer enn tabloidenes skrikende overskrifter.

    Forskningsrapport: Valgordninger
    Regjeringen.no

    SvarSlett

Det er intet krav, men hadde vært flott om alle valgte seg et navn når de skriver her, mye lettere å svare da :)